A Balázs-kupa története


A győri Marcalvárosi Közoktatási Központ 2010. március 27-e és április 1-je között rendezte meg a XXV. Nemzetközi Marcalvárosi Balázs-kupát.

Közép-Európa legnagyobb fedett pályás utánpótlás kézilabda tornája negyedszázados jubileumát ünnepelte.

A kezdetekben egy lelkes, sportszerető testnevelő tanár, Takács Miklós, majd kollégái, Róth Kálmán, Konkoly Csaba, Tóth Lászlóné, Basák Zoltán a Balázs Béla Általános Művelődési Központban álmodták meg a tornát.

Az első években csak egy korosztályban, 7. és 8. osztályos fiúknak és lányoknak szervezték meg a programot. A versenyfelhívásra Győr városból és környékéről jöttek a csapatok.

Nagy változást jelentett, amikor a svédországi Partille városának sportolói is részt vettek a kupán. Évente mehettek a győriek is Svédországba, ahol más nemzetek fiataljaival találkoztak.

2003-ban a Balázs Béla iskola diáksága és tantestülete átkerült a Marcalvárosi Közoktatási Központba, (ma Győri Arany János Angol-Német Két tanítási Nyelvű Általános Iskola) ahol a kézilabdázás hagyományai is folytatódtak.

Az elmúlt években a Marcalvárosi Balázs-kupa igazi nemzetközi találkozóvá nőtte ki magát.

2010-ben is nagyszabású sporteseményre került sor, hiszen a lányok és a fiúk négy korosztályában 114 csapat, hét nemzet (Ausztria, Csehország, Horvátország, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország) ifjú sportolói öt nap alatt nyolc helyszínen, 399 mérkőzésen mérték össze tudásukat.

2015-ben már a XXX. évfordulót ünnepelhettük.

2014 és 2015-ben Győr Megyei Jogú Város vette át a rendezés jogát, az iskola szervező maradt.

2016-tól a Győri Audi ETO KC rendezi a tornát, az intézmény a szervezésben segít.